Kako da produžite životni vek vaših guma i sačuvate njihove maksimalne performanse u međusezoni!

Kada je reč o pravilnom skladištenju guma, postupak je ključan za očuvanje njihovog kvaliteta i produženja veka trajanja. Bilo da se radi o letnjim ili zimskim gumama, savetujemo vam da se pridržavate naših smernica i pročitate dole navedene savete kako biste bili sigurni da su vaše gume spremne za ponovnu upotrebu kada sezona to zahteva.

1. Pregled i obeležavanje pozicija

BITNA NAPOMENA: Kada dođete u  jedan od BALKANPROGRES servisa sve navedene korake obaviće naši zaposleni i stručna lica čiji je zadatak isključivo da vas poštede briga i izvrše pravilnu inspekciju stanja guma I preduzmu sve korake za pravilno skladištenje I čuvanje u međusezoni.

Sa druge strane smatramo da je radi vaše bezbednosti neophodno da pročitate ovaj tekst I zapamtite sve smernice šta treba da uradite ukoliko proces zamene guma obavljate samostalno .
Najbitnije je da pre nego što započnete skladištenje, pažljivo pregledate gume. Prođite rukom kroz svaki deo gume, i spolja i iznutra, tražeći bilo kakva vidljiva oštećenja. Ako pronađete bilo kakve nedostatke, dodjite u servis na procenu I eventualnu popravku.

Obeležavanje pozicija na kojima su  gume pre skidanja bile postavljene na vozilu je ključno. To vam olakšava rotaciju guma, posebno jer prednje gume imaju tendenciju bržeg trošenja. Pravilna rotacija osigurava ravnomernu potrošnju guma, produžavajući njihov vek trajanja.

2. Temeljno pranje ukoliko na njima ima RIZLE, SOLI, BLATA ili KAMENČIĆA U ZAZORIMA…

Pre nego što ih odložite, operite gume. Ako su još uvek montirane na vozilu, operite ih dok su na njemu kako biste izbegli vlaženje unutrašnjosti guma. Ako se gume skladište sa felnama, operite ih nakon demontaže, uklonite sve nečistoće i osušite ih pažljivo. Nemojte zaboraviti ponovno obeležiti pozicije nakon pranja. Ovo je naročitno bitno na zimskim gumama ukoliko niste to radili posle vožnje kroz blato, loše puteve, rizlu, so I sl..

3. Skladištenje sa felnama

Ako se odlučite za skladištenje sa felnama, postavite ih vodoravno jednu na drugu. Preporučuje se postavljanje krpe, papira ili nekog najlona boljeg kvaliteta između guma kako biste sprečili oštećenje. Alternativno, možete ih okačiti na zid, ali samo ako su gume sa felnama.

4. Skladištenje bez felni

Ako su gume bez felni, postavite ih horizontalno jednu do druge. Periodično rotirajte gume kako biste izbegli konstantan pritisak na istom mestu i krivljenje usled međusobnog pritiska. Guma vremenom gubi oblik pod teretom tako da je ovo jako bitan korak kako bi očuvali oblik I funkcionalnost guma za vreme skladištenja.

5. Uslovi za čuvanje - Suvo i tamno mesto

Nezavisno od načina skladištenja, birajte suvo i tamno mesto, izolovano od vlage i direktnog sunčevog svetla. Idealna temperatura skladišta je ispod 35°C, po mogućstvu u hladnom prostoru s prirodnom ventilacijom.

6. Obezbedite prostorije gde odlažete gume

U prostoru za skladištenje, izbegavajte hemikalije poput benzina, ulja ili sredstava za čišćenje, jer njihove pare mogu oštetiti gume. Naravno obzirom da je većini prvi izbor za odlaganje guma podrum, obratite pažnju na glodare poput miševa I pacova koji bi za vreme odlaganja mogli da naprave nepopravljivu štetu.

7. Pravilna montaža

Kada dođe vreme za montažu, pažljivo sledite preporuke proizvođača. Proverite pritisak, balansiranje i poravnanje guma kako biste osigurali sigurnu i efikasnu vožnju. Jako bitno je da gume ne odlažete više od jedne polusezone, odnosno da samo skladištenje bude od sezone do sezone.

8. Saveti za produženje veka guma

  • Redovno održavanje: Redovno proveravajte pritisak, rotirajte gume i balansirajte ih.
  • Pravilno korišćenje: Vožnja u skladu sa propisima i izbegavanje ekstremnih situacija produžava vek trajanja guma.
  • Izbegavajte produženo skladištenje: Ako ne koristite gume duže vreme, ne skladištite ih nepotrebno dugo, kao i ostali materijali guma ima svoj vek trajanja.

Pravilno skladištenje guma je ključno za očuvanje njihove sigurnosti, performansi i dugotrajnosti. Sledite ove korake kako biste bili sigurni da su vaše gume spremne za svaku sezonsku promenu.

 

NAJVAŽNIJI SAVET: Izaberite Balkanprogres Hotel za Gume!

Balkanprogres je kompanija koja se pružanjem vulkanizerskih usluga bavi duže od 30 godina a najkorisniji savet koji od početka ističemo je da su tokom vožnje jedini kontakt između vašeg automobila I puta odnosno podloge upravo VAŠE GUME! Baš to treba da bude razlog da svoju bezbednost prepustite profesionalcima i to u okviru 8 servisa u 5 gradova širom Srbije.

U skladu sa najvišim standardima vulkanizerskih usluga, Balkanprogres nudi vrhunsku opciju za čuvanje vaših guma - Hotel za Gume.

 

 

Najvažnije prednosti našeg Hotela za Gume:

 

1. DOSTUPNI SMO na OSAM lokacija u PET Gradova:

Balkanprogres pruža mogućnost čuvanja guma u našem Hotelu za Gume na čak 8 lokacija širom Srbije - pa vam je tako usluga čuvanja guma odnosno HOTEL ZA GUME dostupna na sledećim lokacijama:

Hotel za gume Beograd

Hotel za gume Novi Beograd

Hotel za gume Novi Sad

Hotel za gume Kruševac

Hotel za gume Subotica

Hotel za gume Zrenjanin

Hotel za gume Ugrinovci

2. Kontrolisana klima i bezbednost od vlage:  Naše prostorije za čuvanje I skladištenje guma obezbeđuju optimalne uslove, sa kontrolisanom temperaturom ispod 35°C i potpunom sigurnošću od vlage, spoljnih faktora, krađe, itd...

3. Redovno održavanje i pregled guma: naš tim redovno prati stanje vaših guma, vrši rotacije i prilagođava pritisak, čime čuva njihov kvalitet I produžava vek trajanja.

Izborom Balkanprogresa, ne samo da dobijate vrhunske vulkanizerske usluge, već i ekskluzivan pristup Hotelu za Gume na više lokacija širom Srbije. Obećavamo vam bezbednost i dug vek trajanja vaših guma, pružajući vam mir uma tokom svake sezonske promene.

Izaberite Balkanprogres za najbolju brigu o vašim gumama!