Balkanprogres Vam omogućava sigurnu vožnju tokom cele zime"

Zima nam donosi ne samo hladnoću, već i izazove na putevima koji vode do planinskih destinacija i ski centara. Na tim mestima, obavezna upotreba lanaca za sneg može biti propisana saobraćajnim znakovima. U Srbiji, ovaj propis je jasan i signaliziran na putevima. Balkanprogres, sa svojom kompletnom uslugom prodaje i zamene guma, pruža rešenja koja čine vožnju tokom zimskih meseci sigurnom i udobnom, posebno u najvećim gradovima kao što su: Beograd, Novi Sad i Zrenjanin, Kruševac i Subotica.

  1. Zimske Gume - osnova za bezbednu vožnju tokom zimskog perioda:

Zimske gume su ključna komponenta za održavanje bezbednosti vašeg vozila tokom zimskog perioda.

Od 1. novembra, u skladu sa Zakonom o saobraćaju, vozači su obavezni da prilagode svoje vozilo zimskim uslovima korišćenjem odgovarajuće auto-opreme. Prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ukoliko se na kolovozu pojavi sneg, led ili poledica.

Zimsku opremu čine četiri zimska pneumatika, odnosno zimske gume čija dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra. Ovo obezbeđuje optimalno prianjanje na klizavim putevima i doprinosi maksimalnoj sigurnosti tokom viožnje u zimskim mesecima.

Pored zimskih pneumatika, vozači su dužni da u prtljažniku imaju i odgovarajuće lance za sneg, ili bilo kakav vid adekvatne opreme  za dodatno povećanje prianjanja. U situacijama gde je označena obavezna upotreba zimske opreme saobraćajnim znakom, vozači su u obavezi da postavie lance ili druge uređaje na najmanje dva pogonska točka. Ovo pravilo važi za delove puta gde se očekuju izazovi kao što su sneg, led ili poledica. Balkanprogres nudi širok asortiman vrhunskih zimskih guma koje obezbeđuju optimalno prianjanje na hladnim i klizavim putevima.

Povoljna zamena guma u Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu: Balkanprogres pored bogatog izbora guma (PREKO 20 SVETSKIH I DOMAĆIH BRENDOVA) omogućava i vrhunske - profesionalne vulkanizerske usluge. Brza i efikasna zamena guma ključna je za očuvanje njihove trajnosti.

U našim servisima osim brze i finansijski najpovoljnije usluge , klijentima OBAVEZNO dajemo  i prijateljske savete, odnosno , edukaciju kako bi bili sigurni da ste izabrali adekvatne gume za Vaše vozilo koje Vam pored zakonskih regulativa omogućavaju bezbednost i sigurnost da se vozite tokom cele zime, bez obzira na količinu padavina i  iznenadne vremenske neprilike

  1. Lanci za sneg - Obavezna oprema u hladnim mesecima:

U Srbiji na planinskim putevima, gde se često susrećemo sa izazovnim vremenskim uslovima, lanci za sneg su ključni za održavanje trakcije i bezbednu vožnju. Na prilazima ka najvećim zimskim centrima se neretko nalazi policijska patrola koja izdvaja sa strane vozače za koje donesu procenu da eventualno ugrožavaju sebe i ostale učesnike u saobraćaju, te insisitraju na postavljanju lanaca za sneg. Ovo se često dešava i vozačima SUV vozila koja nemaju opciju 4x4 ili mogućnost promene diferencijala , pa se nemojte iznenaditi ako Vas i kao vozača SUV vozila policija izdvoji sa strane i zahteva da za nastavak puta stavite lance.

Za automobile sa prednjim pogonom, dovoljan je jedan par lanaca na prednjim točkovima. Kod vozila sa zadnjim pogonom, opcija je montiranje lanaca ili na sva četiri točka ili isključivo na zadnje točkove. Kada su u pitanju vozila sa integralnim pogonom, odnosno pogonom na sva četiri točka, lanac se montira na sva četiri točka radi optimalne trakcije.

  1. Bezbednosni aspekti i restrikcije:

Pored važnosti posedovanja lanaca za sneg, proces postavljanja može biti jako težak i zahtevan, naročito noću ili ako se nađete pored ivice puta.

Tako da je savet za sve vozače da pre polaska na put obavezno pogledaju uputstvo ili se dodatno edukuju o načinu postavljanja lanaca na vozilo kako bi izbegli probleme i doveli sebe u situaciju da lance prvi put postavljaju u uslovima koji nisu idealni i bezbedni za Vas i Vaše vozilo.

 Iz bezbednosnih razloga ali i zbog oštećenja lanaca za sneg, jako je važno da iste uklonite čim na putu nema snega. 

  1. Zakon i kazne:

Neposedovanje propisanih pneumatika tretira se kao teža tehnička neispravnost i kazna koju saobraćajna policija može naplatiti iznosi od šest do 20 hiljada dinara za fizičko lice i 100 do 800 hiljada za pravno lice. Policajac ima pravo i da isključi iz saobraćaja vozilo koje nema zimske pneumatike i ostalu opremu, ako se ne koriste po propisu.

Uprkos izazovima koji prate zimske puteve, pravilna upotreba lanaca za sneg i zimskih pneumatika ključna je za bezbednost na putu. Investiranje u odgovarajuću opremu ne samo da osigurava ličnu sigurnost vozača, već i doprinosi bezbednosti celokupne saobraćajne zajednice. Ne čekajte poslednji trenutak - obezbedite svoje vozilo i krenite sigurno kroz zimske izazove.