Zima sa sobom nosi niz izazova na drumovima, ali pravilan pristup i adekvatne pripreme mogu učiniti vaše putovanje bezbednim i sigurnim. Razmotrimo svaki ključni aspekt vožnje po snegu i ledu detaljnije kako biste bili spremni na sve izazove zimskih uslova.

Izbor zimskih guma: Osnova za bezbednost na putu

Gume su ključne za bezbednu vožnju tokom zime. Pre nego što krenete na put, pregledajte ih pažljivo. Osim što moraju da budu u dobrom stanju i pravilno napumpane, gume treba da imaju odgovarajuću dubinu šare gazećeg sloja. U zavisnosti od područja u kom živite savetujemo da odaberete adekvatne pneumatike na vreme. Uvek se posavetujte da li da uzmete zimske gume ili univerzalne all- season. - Ovu temu smo obradili u posebnom BLOGU!

Očistite i pripremite automobil:

Očistite svoje vozilo od naslage snega i leda pre nego što krenete na put. Dodajte antifriz u tečnost za brisače stakla i odledite vetrobransko staklo kako biste imali potpunu i jasnu vidljivost. Ove pripreme su ključne za bezbednost tokom vožnje u zimskim uslovima. U zimskom periodu dan je kraći, i imamo manje sunčanih dana, pa su čista stakla jako bitna za sigurnu i bezbednu vožnju!

Prilagodite brzinu i razdaljinu: Održavajte kontrolu

Vožnja po snegu i ledu zahteva prilagođavanje brzine i povećanje razdaljine između vozila. Vožnja treba biti sporija, a razdaljina veća kako biste imali dovoljno vremena za reakciju u slučaju nepredviđenih situacija. Održavanje kontrole nad vozilom je ključno.

Koristite tehnologiju za bezbednost: Pomoć u vožnji

Ako vozite automobil sa automatskim menjačem, iskoristite režim vožnje po snegu(ukoliko imate tu opciju) a koji pruža bolju trakciju i stabilnost. Ako vozite automobil sa ručnim menjačem, odaberite viši stepen prenosa za bolju kontrolu nad vozilom.

Tehnički Saveti za Vožnju Po Snegu:

  • Vozite smireno, uz veći stepen koncentracije: Izbegavajte nagla ubrzanja i kočenja. Vožnja treba biti glatka kako biste održali trakciju na klizavom terenu. Smanjite muziku, izbegavajte telefoniranje a ukoliko imate suvozača zamolite ga da Vas ne ometa već da prati stanje na putu.
  • Gledajte daleko unapred: Predviđanje promena u uslovima puta je ključno. Gledajte što dalje unapred kako biste pravovremeno reagovali.
  • Dodatna pažnja na znakove na instrument tabli: Pratite svetlo na instrument tabli koje ukazuje na proklizavanje. Prilagodite brzinu kako biste održali trakciju kao I upozorenja o spoljašnjoj temperature i eventualnoj poledici.
  • Stalno procenjujte svoju vuču: izbegavajte eksperimentisanje sa manuelnim modovima I gašenje elektronskih Sistema za upravljanje i asistenciju. Savet je da svi automatski sistemi za kontrolu i stabilnost vozila budu uključeni.

 

Šta raditi ukoliko sevozilom  zaglavite u snegu: Tehnike za izvlačenje

Ako se zaglavite u snegu, koristite nežno zaljuljavanje vozila napred-nazad kako biste se oslobodili. Jako je bitno da ne dajete pun gas I naravno izbegavate brzo okretanje guma kako biste sprečili oštećenja.

U zavisnosti od vrste pogona, probajte da ispod pogonskih točkova napravite podlogu za kretanje (pesak, kora od drveta, grane ili čak patosnica iz automobile.

Ukoliko se pomerite lagano vozite sve do dela gde procenite da je podloga dobra za parkiranje I ponovno kretanje. Naravno ukoliko se nalazite na uzbrdici/nizbrdici računajte sile I pravac kretanja koji neće ugroziti Vas, Vaše vozilo kao i okolinu.

Korišćenje lanaca za sneg :

Ako se krećete kroz planinske predele ili su putevi prekriveni debelim slojem snega, obavezno u automobile morate imati adekvatne lance za sneg. Ovi dodaci poboljšavaju trakciju i čine vožnju sigurnijom. Posetite Balkanprogres i pronađite odgovarajuće lance za sneg, i obavezno uvežbajte način stavljanja lanaca pre nego što se nađete u situaciji da je to stvarno neophodno!

Zaključak: Partner za Bezbednu Zimsku Vožnju

U zimskim uslovima, bezbednost je od suštinskog značaja, a pravilno održavano vozilo sa odgovarajućim gumama igra ključnu ulogu. Kao pouzdan partner tokom cele godine, BALKANPROGRES se brine o vašoj bezbednosti. Sa 7 servisa u 5 gradova širom Srbije, nudimo savremene vulkanizerske usluge, servis i prodaju guma svetskih renomiranih brendova. Poverite nam svoje vozilo, a mi ćemo se pobrinuti da budete spremni za svaki izazov koji zimske vožnje mogu doneti.