Zima donosi ne samo hladne temperature već i posebne izazove u vožnji, posebno kada je reč o pritisku u gumama. Delimo sa vama nekoliko saveta o tome kako održavati optimalan pritisak u gumama tokom zimskih meseci.

Niže temperature znače i niži pritisak u gumama, pa zato budite spremni na češće dopumpavanje guma tokom zimskih meseci.

U područjima sa više snega na putevima tokom zime postoji staro uvreženo mišljenje kako su nedovoljno napumpane gume bolje za vožnju po snegu jer gume tada imaju veću kontaktnu površinu sa podlogom.

Iako to tehnički nije netačno, zapravo nikada nije bezbedno voziti sa niskim pritiskom u gumama, pa tako niti po snegu i niskim temperaturama.

Vožnja sa nedovoljno napumpanim gumama tokom snežnih padavina povećava verovatnoću saobraćajne nezgode koja je povezana sa gumama, pokazala je studija američke Nacionalne uprave za bezbednost drumskog saobraćaja.

Dakle, samo pravilno napumpane gume bolje "voze" kroz sneg, štede gorivo i ne manje važno - traju duže. Automobilske gume većine modela automobila obično pumpamo na pritisak od 2 do 2,4 bara, a preporučeni nivo za vaš automobil, koji je obično istaknut na nalepnici negde na automobilu (najčešće na limu unutrašnje strane, ili okvira vrata), treba primenjivati tokom cele godine jer ne postoje različiti brojevi za leto ili zimu.

Međutim, spoljna temperatura ipak utiče na pritisak u gumama, pa zato zimi kada stignu "minusi" treba češće da proveravate i po potrebi dopumpate gume , nego što je to slučaj u letnjim mesecima, a sve kako biste održali idealan pritisak koji je jedan od bitnijih faktora za bezbednost vožnje. Leti te potrebe nema jer se topliji molekuli vazduha u gumi brže kreću i više se "sudaraju" jedan sa drugim, podižući pritisak u gumama na traženi nivo. Međutim, kada temperatura padne, molekuli vazduha usporavaju i "lepe" se međusobno što za rezultat ima pad pritiska vazduha i potencijalno nedovoljno naduvanu gumu.

U praksi, mnogi proizvođači guma procenjuju da gume gube 0,06 bara na svakih 10 stepeni pada spoljne temperature.

Ukoliko vaš automobil ima sistem za nadzor pritiska u gumama, svetleće upozorenje će se aktivirati sa padom pritiska od najmanje 25%. Ovaj sistem je posebno koristan za praćenje pritiska u gumama po hladnom vremenu.

Ako nemate taj senzor, proverite gume nakon što je vaš automobil bio parkiran samo nekoliko sati (vožnja podiže temperaturu vazduha, a time i pritisak u gumama), kako biste dobili što tačniji podatak o gubitku pritiska u odnosu na propisani.

Obavezno pritom proverite preporučeni pritisak za prednje i zadnje gume, jer se obično prednje zbog mase motora ispod poklopca pumpaju oko 0,2 bara više nego zadnje. Ako je rezultat ispod preporučenog pritiska za vaš automobil, upotrebite kompresor vazduha da ih napumpate dok ne dobijete željeno očitavanje. Najbolje je proveravati gume jednom mesečno, jer se kod slabije napumpanih guma sa nižim bočnim profilom pad pritiska ne vidi uvek "od oka" kao kod onih sa višim profilom.

Drugi znakovi da su vaše gume možda nedovoljno napumpane su: volan podrhtava, ako je u pitanju samo jedna guma "vuče u stranu", ili je zaustavni put kod kočenja duži.

Zimske gume: Pritisak morate podešavati u odgovarajućim uslovima! Obratite pažnju na temperaturu kada pumpate vaše zimske gume.

Ako pritisak podešavate u garaži, gde temperatura ima pozitivnu vrednost (npr: 18°C) dok spoljna temperatura ima negativnu (npr: -2°C, sa temperaturnom razlikom od plus 20°C u garaži), preporučujemo da dodate 0.2 bara na pritisak preporučen od strane proizvođača.

Podešavanje će neutralisati razliku između veće unutrašnje temperature i hladnije spoljašnje temperature, omogućavajući tako da pritisak vaših zimskih pneumatika bude dobro prilagođen uslovima zimske vožnje. Ako podešavate pritisak u pneumaticima dok ste napolju, sledite vrednosti pritiska preporučene od strane proizvođača.

Proizvođači pneumatika procenjuju da gume gube oko 0,06 bara svaki put kada spoljna temperatura vazduha padne za 10 stepeni, dok i duže stajanje automobila u mestu po zimi utiče na pritisak u gumama.

Zaključak je da održavanje pravilnog pritiska u gumama tokom zimskih meseci je ključno za bezbednu i efikasnu vožnju. Kako temperature padaju, redovno proveravanje i dopumpavanje guma postaju neophodni koraci u očuvanju optimalnih performansi vozila. Iako se može čuti da su nedovoljno napumpane gume bolje za vožnju po snegu, istraživanja pokazuju da to može povećati rizik od saobraćajnih nezgoda.

Ako tražite stručne vulkanizerske usluge, ne oklevajte kontaktirati naš najnoviji servis i koji je prvi sinonim za vulkanizer Novi Beograd.

Naša kompanija, Balkanprogres, sa 7 servisa u 5 gradova širom Srbije, uključujući i Novi Beograd, pruža vrhunske vulkanizerske usluge i servis, kao i prodaju guma svetskih renomiranih brendova. Posvećeni smo sigurnosti i zadovoljstvu naših klijenata, nudeći im moderna rešenja za održavanje njihovih vozila u vrhunskom stanju.