Vozači često zanemaruju sitne kamenčiće zaglavljene u šari gume. Iako se to često smatra nevažnim, istina je da ovi kamenčići mogu predstavljati ozbiljnu opasnost. Kada posetite vulkanizera radi zamene guma, obratite pažnju na činjenicu da će stručnjak pregledati gume i ukloniti sve zaglavljene ostatke pre balansiranja točkova.

 

Dodatno opterećenje na točkovima nije prikladno za balansiranje, ali to nije jedini problem. Sitni kamenčići mogu postati opasni projektili kada se guma deformiše pri visokim brzinama. Mogu izazvati oštećenja na vetrobranskom staklu ili karoseriji susednog automobila.

 

Kamenčići koji ostanu zaglavljeni u šari mogu izazvati daljnje probleme. Dok većina ispadne tokom vožnje, neki ostaju dugo vremena. Tokom vožnje, pod pritiskom i trenjem, mogu se dublje zavući u gumu. Ako kamenčić ima oštre ivice, može postepeno prorezati gumu, što može dovesti do pucanja pri visokim brzinama.

 

Čak i mali kamenčići mogu biti opasni jer mogu uzrokovati koroziju na metalnom okviru gume. Ovo može dovesti do ozbiljnih problema tokom vremena.

 

Opasnosti od kamenčića u gumama nisu ograničene samo na putnička vozila. Teretna vozila su posebno izložena ovom problemu zbog dužih putovanja i većeg opterećenja. Stoga je važno da vozači teretnih vozila redovno proveravaju stanje guma i čiste ih po potrebi.

 

Šta učiniti u vezi s ovim problemom? Redovno proveravajte gumu kako biste bili sigurni da nema većih kamenčića zaglavljenih u njoj. Takođe, preporučuje se povremeno čišćenje točkova, posebno za vozače koji često voze ili koriste vozilo za poslovne svrhe.

 

Profesionalni vozači, poput taksista i kamiondžija, posebno su izloženi ovom problemu. Međutim, čak i vozači koji voze uglavnom za posao trebalo bi redovno proveravati stanje guma i čistiti ih po potrebi. Glavno je kontrolisati situaciju i pravovremeno reagovati.

 

Nadamo se da će ovaj tekst podići svest o važnosti redovnog održavanja guma i uklanjanja zaglavljenih kamenčića, čime se smanjuje rizik od ozbiljnih oštećenja i nezgoda na putu.

BALKANPROGRES vas poziva da ne prepuštate ništa slučaju kada je u pitanju bezbednost vašeg vozila. Posetite nas za profesionalnu zamenu guma ili detaljnu sigurnosnu kontrolu. Naši stručnjaci su obučeni da prepoznaju i reše probleme poput zaglavljenih kamenčića, osiguravajući da vaše gume budu u optimalnom stanju. Ne dozvolite da mali kamenčići ugroze vašu bezbednost ili bezbednost drugih na putu. Zakažite svoj termin u jednom od naših servisa širom Srbije i osigurajte da vaše putovanje bude sigurno i bez briga. Bezbednost je naš prioritet - BALKANPROGRES je vaš partner na putu do sigurne vožnje.