Zašto je prelazak na letnje gume kada "otopli”, odnosno kada se vreme prolepša mudar i ispravan potez

 

Činjenica je da nema zakonske obaveze za zamenu zimskih guma letnjim gumama po dolasku toplijih dana, IPAK izuzetno je preporučljivo posetiti vulkanizera i “opremiti” vozilo gumama za toplije vreme, kako iz sigurnosnih, tako i iz ekonomskih razloga.

Letnje gume su specijalno dizajnirane da pružaju optimalno prianjanje i efikasnost na visokim temperaturama. Način njihove izrade uključuje korišćenje posebnih smesa gumenih materijala koji ostaju čvršći na visokim temperaturama, čime se osigurava bolje prianjanje i veća izdržljivost. Osim toga, dezeni na gaznom sloju letnjih guma su specifično konstruisani da efikasno odvode vodu i smanjuju rizik od akvaplaninga, pružajući stabilnost i sigurnost pri vožnji na mokrim putevima.

U Srbiji, vozači su dužni koristiti zimske gume od početka novembra do početka aprila. Iako zakon ne nalaže zamenu zimskih guma letnjim nakon ovog perioda, zadržavanje zimskih guma tokom letnjih meseci može dovesti do nepotrebnih troškova. Zimske gume, koje su mekše, brže se troše na visokim temperaturama, što skraćuje njihov životni vek i povećava potrošnju goriva.

Sa dolaskom toplijeg vremena, temperatura puta značajno se povećava, što može negativno uticati na performanse zimskih guma. Zbog njihovog mekšeg sastava, zimske gume se na visokim temperaturama brže troše, smanjujući efikasnost kočenja i upravljivost vozila. To ne samo da povećava rizik od saobraćajnih nesreća, već i dovodi do veće potrošnje goriva. Stoga je upotreba letnjih guma čim dođe toplije vreme ne samo preporučljiva već i ekonomski isplativa.

Posetite vulkanizera u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Novom Beogradu, Ugrinovcima ili Subotici za profesionalne vulkanizerske usluge koje nudi BalkanProgres, kako biste osigurali da su vaše gume adekvatno pripremljene za izazove letnje vožnje. Naši stručnjaci će vam pomoći da izaberete prave letnje gume koje odgovaraju vašem vozilu i stilu vožnje, osiguravajući optimalne performanse i sigurnost na putu.

Zamena guma sa sezonskim promenama je slična promeni obuće - neophodno je prilagoditi se uslovima. Letnje gume omogućavaju bolje prianjanje, veću sigurnost i efikasnost u toplijim mesecima, smanjujući rizik od akvaplaninga i omogućavajući precizniju vožnju.

Ukratko, pravilna briga o pneumaticima i njihova sezonska zamena ključni su za sigurnu i ekonomičnu vožnju. Letnje gume pružaju bolje performanse u toplijim mesecima, smanjujući troškove održavanja i potrošnju goriva, dok zadržavaju visok nivo bezbednosti. Izbor pravih letnjih guma i njihova pravovremena zamena kod vulkanizera su esencijalni koraci ka bezbednijoj i ugodnijoj vožnji tokom letnjih meseci.

Zaključujući, važnost pravilnog odabira i održavanja letnjih guma ne može se dovoljno naglasiti kada dolazi toplije vreme. Ne samo da pružaju veću sigurnost i stabilnost na putu, već takođe doprinose smanjenju potrošnje goriva i produžavanju životnog veka samih guma. Prilagodba vašeg vozila sezonskim promenama ključna je za bezbednu i ugodnu vožnju, kao i za očuvanje optimalnih performansi vašeg vozila.

Ukoliko tražite stručne vulkanizerske usluge za zamenu guma ili savet o najboljim letnjim gumama za vaše vozilo, BalkanProgres je vaš pouzdan partner.

Sa osam lokacija u pet gradova - uključujući Beograd, Novi Sad, Zrenjanin, Novi Beograd, Ugrinovci, i Subotica - nudimo širok spektar vulkanizerskih usluga i proizvoda visokog kvaliteta koji će zadovoljiti sve vaše potrebe.

Ne dozvolite da vas zatekne toplije vreme nepripremene. Iskoristite priliku da posetite jedan od naših servisa Balkanprogres i osigurajte da su vaše gume spremne za izazove letnje vožnje. Naši iskusni stručnjaci su tu da vam pruže profesionalnu podršku i savet, osiguravajući da vaša vozila budu opremljena optimalno za sigurnu, efikasnu i ekonomičnu vožnju tokom celog letnjeg perioda.

Pozivamo vas da svratite u jedan od servisa Balkanprogres, dostupnih na osam lokacija u pet gradova, i dozvolite nam da budemo vaš pouzdan partner u održavanju vašeg vozila. Ne propustite priliku da poboljšate performanse vašeg vozila i osigurate bezbednost sebe i svojih najmilijih na putu. Balkanprogres je ovde da vam pruži vrhunske vulkanizerske usluge i podršku koja vam je potrebna.

#letnjegume #povoljne