Ne ignorišite ovo leti:

Kako pravilno proveravanje pritiska u gumama može spasiti vaš automobil, gume i novčanik!

Saznajte zašto je ključno da redovno proveravate pritisak u letnjim gumama i kako to utiče na sigurnost i potrošnju goriva.

Uvod u održavanje guma tokom letnjih meseci!

Leto donosi ne samo sunčane dane već i izazove za vozače, posebno kada je reč o održavanju automobila. Jedan od ključnih aspekata održavanja koji često biva zanemaren jeste pritisak u gumama. Pritisak u gumama može značajno varirati u zavisnosti od spoljne temperature, pa tako topli letnji dani  jednkao kao i zimski zahtevaju posebnu pažnju kada je u pitanju pritisak u gumama.

Zašto je pritisak u gumama bitan tokom vrućina?

Pritisak u gumama direktno utiče na performanse vožnje, sigurnost, kao i na potrošnju goriva. U vrelim letnjim danima, asfalt može dostići ekstremno visoke temperature, što dodatno povećava pritisak unutar guma. Ako pritisak nije pravilno podešen, može doći do prekomernog habanja guma, lošijih performansi automobila, ali i do povećanog rizika od pucanja guma.

Kako pogrešan pritisak utiče na vožnju?

Nedovoljan pritisak u gumama uzrokuje veći otpor pri kotrljanju, što znači da automobil treba više energije, odnosno goriva, da bi se kretao. To ne samo da povećava potrošnju goriva već i opterećuje gume, povećavajući rizik od njihovog pregrevanja i potencijalnog pucanja. Sa druge strane, previsok pritisak može dovesti do smanjenja površine dodira gume sa putem, što smanjuje trakciju i povećava dužinu kočenja.

 

Preporuke za proveru pritiska u gumama.

Moderni automobili i sistemi za nadzor pritiska u gumama

U današnje vreme, gotovo svi savremeni automobili su opremljeni naprednim senzorima za praćenje pritiska u gumama, što vozačima omogućava da lako prate stanje svojih pneumatika. Ovi senzori nisu samo korisni za održavanje optimalnog pritiska radi uštede goriva, već su ključni i za sigurnost na putu.

 

Česte provere pritiska u gumama po preporuci ADAC-a

Nemački auto-klub (ADAC) preporučuje proveru pritiska u gumama na svake dve nedelje. Redovna provera osigurava da su gume adekvatno napumpane, što povećava bezbednost vožnje, smanjuje potrošnju goriva i produžava vek trajanja guma.

 

Gde možemo pronaći koliki je idealan pritisak u gumama?

Podatak o pravilnom pritisku za vaše gume možete pronaći na više mesta:

  • U samom uputstvu za upotrebu automobila
  • Na B-stubu vozačevih vrata
  • Na nalepnici u unutrašnjoj pregradi automobile (ispred suvozačevog sedišta)
  • Na sajtu proizvođača automobile ili forumima

Uticaj niskog pritiska na potrošnju goriva.

Nedovoljan  odnosno nizak pritisak u gumama može povećati potrošnju goriva za do 0,3 litre na svakih 100 kilometara. To znači da loše održavane gume mogu značajno povećati godišnje troškove vožnje.

Uticaj visokog pritiska na udobnost i habanje.

Previsok pritisak u gumama može negativno uticati na udobnost vožnje, smanjujući sposobnost guma da apsorbuju neravnine na putu. Takođe, dovodi do neravnomernog habanja, što može skratiti vek trajanja guma.

Praktični saveti za merenje pritiska!

Idealno vreme za merenje pritiska u gumama je pre početka vožnje ili nakon kratke vožnje, pri spoljnoj temperaturi oko 20 stepeni Celzijusa. Koristite pouzdan manometar za tačno očitavanje. Danas svaka bolje opremljena benzinska pumpa i naravno vulkanizerski servis poseduju savremene manometer.

Sigurnosni aspekti adekvatnog pritiska u gumama

Kako neadekvatan pritisak utiče na sigurnost?

Nedovoljan ili prekomeran pritisak u gumama može značajno uticati na sigurnost vozila. Smanjenje površine kontakta gume s putem ili njen prekomerni pritisak povećava rizik i izlaže vas mnogim opasnostima na putu , posebno u ekstremnim letnjim uslovima.

Česta pitanja o pritisku u gumama

Koliko često treba proveravati pritisak u gumama? Najmanje jednom mesečno, ili svake dve nedelje tokom ekstremnih temperatura.

Kako temperatura utiče na pritisak u gumama?

Povećanje spoljne temperature za 10 stepeni Celzijusa može povećati pritisak unutar gume za oko 0,1 bara.

Zaključak:

Provera pritiska u letnjim gumama nije samo pitanje održavanja automobila, već i ključni faktor koji utiče na sigurnost, ekonomičnost i komfor vožnje. Redovnom proverom i održavanjem pravilnog pritiska, možete značajno poboljšati performanse svojeg vozila i osigurati mirniji i sigurniji put.