Barum je kompanija sa sedištem u Republici Češkoj koja se bavi proizvodnjom guma i kao brend na tržištu nastupa u sklopu Continentala AG.
Barum je proizvodio đonove tek deset godina, a već 1934. preorijentisao se na proizvodnju guma.
Sve počinje 1924. godine u Čehoslovačkoj kada Barum pravi gumene đonove za Batu. Međutim, visok trošak železničkog saobraćaja navodi ovu kompaniju da napravi svoj vozni park za prevoz robe.
Da bi još više smanjila troškove prevoza, do tada samo mala fabrika za proizvodnju đonova, Bata se 1934. godine upušta u proizvodnju guma za svoj vozni park.
Počinje se sa značajnim investicijama u gumarski sektor.
Saradnjom tri vodeće čehoslovačke kompanije za proizvodnju proizvoda od gume Bate, Rubene i Mitas - 1945. godine rađa se kompanija Barum.
Jedna od najmodernijih fabrika guma u Evropi, Barumova fabrika u Otrokovicama, izgrađena je 1966. godine. Već sledeće godine u fabrici u Zlinu sa fabričke trake silazi prva Barumova radijalna guma. Veliki preokret u Barumu događa se 1993. godine, kada ovaj brend postaje deo Continental grupacije. Cena Barum gume zavisi od klase gume.
Danas Barum proizvodi letnje, zimske i auto-gume, Barum gume za sve sezone, letnje i zimske kombi gume, ali i trkačke gume za Barum Rally.