Svi mi ljubitelji automobila znamo da su neki automobili više od običnih prevoznih sredstava - oni su ikone, nasleđe i priče. Jedan od tih posebnih automobila je legendarna Lada Niva, ruskog porekla, koja je osvojila srca vozača širom sveta još od svog prvog pojavljivanja 1977. godine.

Serijska proizvodnja ovog terenca započela je 5. aprila 1977. godine, a tokom četiri i po decenije, prodato je čak 2,5 miliona primeraka, od čega je oko 700.000 pronašlo svoj put do stranih tla. Kada je prvi put predstavljena javnosti, Lada Niva je odmah privukla pažnju. Sa kombinacijom brzine i komfora Žigulija, zajedno sa terenskim sposobnostima UAZ-a, postala je instant hit.

Nakon svog debija, Lada Niva je brzo osvojila srca vozača. Ubrzo je činila čak 40% svih prodatih terenaca u Evropi, a bila je i jedini sovjetski automobil koji se prodavao u Japanu, inspirišući čak i Suzuki Samurai. Ova ikona automobilske industrije imala je svoju verziju za izvoz, poznatu kao Niva 1600, sa atmosferskim motorom zapremine 1,6 litara koji je pružao 76 KS i 126 Nm obrtnog momenta.

Ono što čini Lada Nivu još posebnijom jeste njen izuzetan uspeh u ekstremnim uslovima. Ova terenska legenda provela je više od 10 godina na Antarktiku, prelazeći više od 40.000 kilometara pri temperaturama koje su padale i do -54 stepena. Ovaj podvig jasno dokazuje pouzdanost i terensku sposobnost ovog vozila, čineći je pravom legendom ne samo na putevima, već i na najnepristupačnijim terenima.

Zahvaljujući svojoj popularnosti, Lada Niva je takođe pronašla put do drugih delova sveta. U periodu od kraja 1980-ih do početka 1990-ih, grčka Automeccanica je proizvodila različite verzije ovog terenca, uključujući i kabriolet varijantu. Čak se i u Ekvadoru proizvodila Lada Niva od 2000. do 2004. godine, pokazujući globalnu privlačnost ovog legendarnog vozila.

I danas, Lada Niva je simbol nepokolebljive snage, pouzdanosti i avanture na putovanju. Ako želite osećaj sigurnosti i terenske sposobnosti, pravilan izbor guma je ključan. Preporučujemo TOYO OPEN Country gumu 175/80/R16 - savršenu ravnotežu između izdržljivosti i performansi, idealnu za vaše terenske avanture.

Neka vaše putovanje sa Lada Nivom bude sigurno, udobno i nezaboravno, bez obzira na teren koji vam se nađe na putu. Uživajte u svakoj vožnji i osvajajte nove horizonte sa legendarnom Lada Nivom i pouzdanim TOYO OPEN Country gumama!️

Balkanprogres na 7 lokacija nudi kompletne vulkanizerske usluge I najbolje zimske gume u Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Kruševcu i Zrenjaninu.

Pored povoljnih zimskih guma nudimo i vam profesionalnu i povoljnu uslugu koja vam u ovom trenutku svakako treba a to je sezonska zamena guma, montaža,  naravno čuvanje guma.