Prvi novembar je datum kada bi umesto letnjih trebalo da imamo montirane zimske gume, a uvek se javljaju iste dileme: da li je u redu da još ova sezona prođe sa starim gumama, da li da se stave sve četiri nove ili samo dve. Međutim, svima kojima je bezbednost i sigurnost u vožnji na prvom mestu prioritet bi trebalo da bude stavljanje novih kvalitetnih zimskih guma na vašeg “ljubimca”.

Više je razloga za to, a nudimo vam pet najvažnijih koji će vas osloboditi svake dileme:

1. Svojstvo zimske gume se bitno razlikuje od letnje. Na niskim temperaturama, letnja guma postaje tvrđa i klizanje je gotovo neizbežno, a samim tim ugrožava se bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

2. Na temperaturi iznad 7 stepeni zimska guma se opušta, postaje mekša i više se haba. Zato, čim se temperatura spusti par stepeni ispod 10C, vreme je za zamenu letnjih u zimske gume.

3. Šare ne zimskim gumama su dublje i ima ih mnogo više. Ukoliko šara iznosi manje od 4mm vreme je da nabavite nove zimske gume.

4. Koliko će guma trajati zavisi od više faktora, pogotovo od kilometraže i načina vožnje. Ali nakon nekog vremena čak i najkvalitetnija guma gubi svoje osnovno svojstvo i morate je zameniti.

5. Posle svake promene guma važno je i centriranje trapa, koje osigurava da točkovi uvek pravilno budu u kontaktu sa podlogom.